3 Şubat 2014 Pazartesi

hoş tesadüf...




Moskova'ya ilk gittiğimde yani 1998 yılında vernisaj adında bir bit pazarı keşfetmiştim. Doğrusu daha önceden orada yaşayan arkadaşlar göstermişti. Vernisaj dediğim yer oldukça büyük bir alana yayılıyor. Girişte bulunan alanda hediyelik eşya satılıyor. Her tür hediyelikleri oradan aldım yıllarca. O zamanlar basit stantlarda satış yaparlardı. Şimdi restore edildi çok şık, eski Rusya tarzı harika bir yer oldu. Özellikle hafta sonları teyzeler geleneksel kıyafetlerde Rus folklorik şarkıları söylerler. Çok keyiflidir.





Arka tarafa doğru yürüyünce merdivenleri görürsünüz, yukarı doğru uzanır. Çıkınca başka bir dünyaya adım atarsınız. Artık bit pazarındasınızdır. Antikalar, gümüşler, resimler, heykeller, kapı kolundan eski paralara aklınıza gelebilecek her tür eski eşya ordadır. Çok pahalıları da vardır çok ucuzları da... Tabi ben 98'de gittiğimde çok ucuzdu. Şimdi mi? Eh artık pek de ucuz sayılmaz. Özellikle antika değeri olanlar daha doğrusu antika olduğu kanıtlananların yanına bile yaklaşılacak gibi değil.





Ucuz olduğu dönemlerde ben de birkaç şeyden nasiplenmiştim. Keşke daha fazla şey alsaymışım o zamanlar :)

Bu biblo da o dönemlerde edindiğim bir güzellik. Dans eden bir kız ve oğlan çocuğu. Rus geleneksel kıyafetleri içinde Rus dansı yapıyorlar. Görür görmez vurulmuştum çünkü o dönemler kızım da bu dansları öğreniyor böyle dans ediyordu. Zaten ikinci el bu tür şeylere bayılırım. Dokunduğumda düşündüğüm ilk şey şu olur: "Buna kim bilir kimler dokundu... Sahiplerinin kim bilir ne anıları vardır üzerinde..."





Kimisi bunu uğursuz bulur. Kişiye göre değişir tabi ama benim hoşuma gidiyor. Yani o eşyalarda yaşanmışlık vardır. Anılar ve hatta bir parça edebiyat... Tabi hayal edebilirseniz :) Genellikle de bir hikaye kurarım hayalimde... İkinci el kitapları sevmemin de sebebi aynen budur...





Geçenlerde sevgili Ahu (lavanta bahçesi) nun bloğunda son işlediği panoyu görünce gözlerime inanamadım. Benim bibloma ne kadar benziyordu... Elbette bire bir aynı değil. Benim biblomdaki çocuklar dans ediyor, işlemedekiler buz pateni yapıyor. Ama bakar mısınız oğlan çocuğunun kızı tutuşu, ayaklarını atış şekilleri... Meğer işleme de Rus temalıymış :) E kim tutar beni? Biblomla yan yana nasıl durur anında hayal ettim ve işlemeye başladım, hemencik de bitirdim. Çerçevesi de Madam Coco'dan bir zamanlar almıştım. Yoksa English Home muydu..! Çerçeve deliliğimden bahsetmemiştim tabi nerde beğendiğim bir çerçeve görsem direk alıyorum :) Elimde değil :D





Bu arada biblom orijinal damgalı. 1955 yılında yapılmış. Yıllar sonra Dom Farfor (Porselen evi) adındaki çok ünlü bir Rus mağazasında aynı damga ve tarihte benim bibloma benzer biblolar gördüm. Benimkine en çok benzeyen bankta oturan bir kız ve köpeği aşağı yukarı aynı büyüklükteydi ve fiyatı 800 dolar civarındaydı. Ben biblomu 500 rubleye yani 35 lira gibi bir fiyata almıştım :)





Evde bunun gibi biblolarım, resimlerim, gümüş bardak zarflarım var. Getirirken epey korktum. Çünkü gümrükte sorun olabilirdi ama dikkat etmediler iyi ki :) Bir de film afişim var ki... Onu çooook seviyorum :) O da başka yazıya artık ;)


9 yorum:

Ahu (lavantabahcesi.com) dedi ki...

Ellerine sağlık canım, çok güzel olmuş :)
Bit pazarı olsa da gezsem, ne çok severim...

Mycolourfullife dedi ki...

Canim harika olmus ellerine saglik.biblolarlada cok uyumlu gercekten.cercevede ayri bir guzel cok yakismis cok....

Unknown dedi ki...

ikinci el kitaplar,yaşanmışlıklara verilen önem,edebiyat...Aslında birbirimize çok benziyoruz:)O günleri çok özlediğin belli Sedencim,ben de Rus Edebiyatı mezunu olarak görmek isterdim Moskovayı ve Saint Peterspurgu...Paten yapan çocuklara bayıldım,çocukluğum buz pateni şampiyonası seyretmekle geçti,ne yazıkki trt de artık yayınlanmayacakmış elbiseleri tahrik edici olduğu için nereye gidiyor ülkemiz bilmiyorum:(

birdunyafikir dedi ki...

İkinci el eşyalardaki yaşanmışlık...
Hayal kurup bir şeyler uydurmak bile zevk verir insana;)
Biblo, çerçeve ve kanaviçe harika uyumlu bu arada:)

basak dedi ki...

Biblolar güzel ama asıl fotoğraflar güzel, elinize sağlık!

Ayfer dedi ki...

Eski esyalari, antikalari oldum olasi severim. Ozellikle bu esyalar, anneannelerime, buyukannelerime ait olursa daha degerlidir benim icin. Ne iyi yapmissiniz alip degerlendirerek ;) Hele el isleminize bayildim, antikalarin icinde cok hos durmus, cerceveyle adeta antika havasinda gorunuyor.
Antika sevgime ait eski bir yayinim belki ilginizi ceker ;
http://myblog-ayf.blogspot.com.tr/2012/05/eski-zaman-nesneleri-old-time-objects.html

tarchinbyseden dedi ki...

Ahu, Sevil, cicibici hobiler, Beyza, Başak ve Ayfer güzel yorumlarınız için teşekkürler. Bu arada Ayfer postuna baktım bayıldım :)

Juliette Koc dedi ki...

Biliyorum o pazarı ne tesadüf benim de o güzel yerleri gezme şansım olmuştu yıllar önce ve bu tarz güzel biblolardan sevdiklerime hediyeler almıştım. Seçimleriniz çok hoş çok beğendim ellerinize sağlık...

Unknown dedi ki...

sevgili seden,,,nefis bir goruntu cikmis ortaya..
inan bayildim...cerceveye bu kadarmi yakisir?hepsi birbirini tamamlamis
simdilik blog sorunum halloldu gibi duruyor:)
sevgiler tarchin...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...