24 Haziran 2013 Pazartesi
Mutfak masam mutasyona uğradı / before-after
Dikkat, spoiler içerir :)
Nerden başlasam, nasıl anlatsam... Ben yine Petersburg'dayım... Bu defa 1 ay... Çocuklarımla birlikte eşimin yanında bir ay için bile olsa burada yaşamaya geldik... Petersburg yazın bir başka güzel gerçekten de. Ama bu konuya daha sonra geleceğim.
Ülkemdeki sorunlu günler bize de uykusuz geceler olarak yansıdı elbet. Hala daha düze çıkamamışken buralara gelmek biraz da buruk bir seyahatin başlangıcı oldu. Ancak buradan da elimden geldiğince sosyal medya aracılığı ile desteğimi vermeye devam etmeye çalışıyorum.
Peki ben buraya gelmeden önce neler oldu? Uzun süredir yılan hikayesine dönen mutfak masası projem nihayet bitti. Bu masada ne yok ki... İşte aşama aşama öncesi ve sonrası ile mutfak masam... Türkiye'ye döner dönmez vernikleyip kullanmaya başlayacağız...
1. Mutfak masamaın üzerinde yoğun bir şekilde eskitme çalışacağım için hiç zımparalamadan ya da kapatıcı sürmeden direk akrilik boya ile açık krem rengine boyadım...
2. Masayı kurşun kalemle çizerek eşit aralıklara böldüm.
3. Çizdiğim yerleri sivri uçlu bir aletle (ben küçük, ince uçlu bir tornavida kullandım) derin oyuklar olacak şekilde kazıdım.
4. Keskin birbıçakla masanın kenarınaçentikler attım ki daha eski görünsün diye...
5. Masanın üzerine matkap ucu, sivri uçlu toranida v.b ile rastgele çizik ve delikler yaptım
Şimdi... aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bize lazım olan malzemeler şunlar. Her bir bölmeyi ayrı ayrı eskiteceğimizden bant lazım, eskitme için burnt umber ve raw umber yağlıboya, kıl fırça, terebentin ya da resim yağı ve bir parça kağıt lazım...
Ben resim yağı kullandım ama çok uzun sürede kurudu. Ancak terebentin de hem fazla hızlı kuruyor hem de mat bir görüntü veriyor. En iyisi ikisinden de biraz kullanmak. Elbette budak görüntüsünü vermek için de budak tarağı gerekli:
6. Arzu ettiğim parçalara sadece yağlıboyayı(burnt umber) sürdüm ve bıraktım...
7. Bazı yerlere yağlıboya (burnt umber) sürüp üzerinden budak çalıştım.
8. Bazı yerlere de yağlıboya (burnt umber) .sürüp bezle sildim ki daha açık renk olsun..
veee şu ana kadarki sonuç şu oldu:
Ardından uzuuuuuunca bir süre yağlıboyaların kurumasını bekledim. Sanırım bir hafta kadar... Ardından...
9. Bölmelerden budaklı olan ve yağlıboya eskitme yaptığım 3 bölmeye çok yoğun mum sürdüm (adi bakkal mumu) ve grimsi mavi bir renk ile boyadım.
10. Boyası kurur kurumaz bekletmeden sert bir zımpara ile zımpara ladım. Burada önemliolan ayrıntı boyayı sürdükten sonra güneşin altında tutarak kurutmamak ya da saç kurutma makinası tutmamak. Çünkü sıcak hava mumu erittiği için etkisini kaldırıyor ortadan. Tabi bir de bekletmemek lazım. Uzun süre beklerse mum taşlaşıyor altta. Mumun buradaki etkisi zımparaladığımızda üsteki boyanın parça parça dökülmesini sağlamak. Çünkü mumun üzerine gelen boya tutmuyor.
11. Parşomen kağıdına kopyasını aldığım yazıları karbon kağıdı ile masada arzu ettiğim yerlere kopyaladım ve siyah akrilik ve ince bir fırça ile içlerini boyadım...
12. veeee yazıların da üzerlerini biraz zımparaladım ki onlar da eskimiş görünsünler...
13. Son olarak Raw umber yağlıboya ile yanlardan eskitme çalıştım.
14. son olarak üzerine mat parke verniğini 2-3 kat tinerle biraz incelterek süreceğim veeeeee kullanıma hazır olacaaaaaak.... Tabi bu masa benim 2 haftamı aldı. (yaniara vermeden yapmış olsaydım öyle olacaktı ama ben araya 2 ay koyduğum için :D biraz daha uzun sürdü hihihi) Bir sonra sizinlepaylaşacağım projem sehpam... o da bitti, verniklenmeyi bekliyor... Bu sıkıntılı günlerde umarım biraz gözünüz gönlünüz açılmıştır. Ben şimdi twitter ve facebook'daki nöbetimin başına dönüyorum... Biber gazsız ve tomasız günler diliyorum... Bu blogdaki direniş aynen devam ediyor... ;)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
34 yorum:
Harika olmuş, aşamaları da ayrıntılı anlatmışsınız, paylaşım için teşekkürler.
10 numara olmuş yaa,sabrınıza ve becerinize sağlık:)
Kelimelerle ifade edemeyeceğim kadar harika harika harika olmuş.Verdiğin emeğe kesinlikle değmiş.Üzerine bu baskıyı nasıl yaptın çok merak ediyorum.Tekrar tekrar ellerine sağlık...
Bir yorum daha yapmadan ayrılamayacağım,son günlerde zevk alarak okuduğum en harika yayın bu oldu sanıyorum.Perşomen kağıdı fikrini çok beğendim.Dekupaj yapmaktan daha uğraştırıcı ama çok daha orijinal.Bir soru sormak istiyorum,mat parke verniğini nasıl uygulayacaksınız?Ben de orta sehpama budaklama yapmıştım yağlı boya ile ancak zamanla tozunu alırken boyalar açıldı.Ben de sehpama uygulayabilir miyim acaba?
müthiş olmuş tek kelime ile onca emeğe deymiş ne kadar marifetlisiniz
Bayıldım bir harika doğrusu... Çok başarılı...
ellerinize emeğinize sağlık muhteşem olmuş,hatta muhteşemden de öte birşey. hep istediğim fakat cesaret edemediğim masam içinde bu tarz birşey uygulamak istiyorum bana cesaret verdiniz detaylı anlatım ve fotoğraf için çok teşekkürler.size sormak istediğim ki bi orayı anlamadım terebenti kullanmanızdaki amaç yağlı boyayı budaklama yaparken rahat kullanımı için mi tercik ettiniz,genelde yağlı boya ile eskitme yapılırkenkullanımı rahat olsun diye terebentin mi karıştırılır.umarım doğru ifade edebilmişimdir. güzel günlerde kullanın masanızı.sevgiler
Seden hanım yaptığınız her işte aklım kalıyor.Harika bir çalışma olmuş çokta güzel anlatmışsınız ellerinize gönlünüze sağlık.Sevgilerimle..
Ellerinize saglik cok guzel bir sanat eseri olmus mudoconceptte satilanlardan farksiz olmus cok cok begendim devamini bekliyoruz ;)
Atom karıncam,
yine şahane bir şey çıkarmışsın. Nasıl güzel bir şey olmuş bu...
Güzel kalpli arkadaşım..
Dinlen ve gel..
Çok öpüyorum hepinizi...
Çok güzel olmuş, her zamanki gibi.
Tek tek anlatmanızda ayrıca güzellik katmış.Böyle zor günler geçirdiğimiz zamanlarda bu paylaşımlar nasıl güzel geliyor anlatamam. Elleriniz dert görmesin.
Hepinize çok teşekkürler arkadaşlar...
Rabia üzerine baskıyı şöyle yaptım: Yazıları bir parşomen kağıdına kopyalım. Sonra karbon kağıdı ile masaya geçirip ince bir fırça ile boyadım. Verniği de şöyle uygulayacağım: Verniği açtıktan sonra içine biraz sentetik tiner ekleyeceğim. Yaklaşık 1 küçük çay bardağı gibi. iyice karıştırıp kıl fırça ile süreceğim. Elbette hertür mobilyaya uygulanabilir ancak beyaz olmadığı sürece. Çünkü sentetik vernik beyazda sararma yapıyor. Onun için beyaz, kırık beyaz boyadığım şeyleri sprey vernik ile vernikliyorum.
Samiye hanımcım aslında budaklamayı yağlıboya ile yaparken yağlıboyayı resim yağı ile inceltip sürmek gerek. Ancak kuruması çok uzun sürüyor. Ama terebentin de gereğinden hızlı kurutuyor ve matlaştırıyor. O yüzden ben yağ ile terebentini birlikte yağlıboyaya kattım.
Dolunayım canım benim özledim seniiiiii :)
yazınızı gözlerimi kocaman açarak okudum. çok yeteneklisiniz gerçekten :) ellerinize sağlık :)
Hem fotograflamak hem anlatıp post'a dökmek (ki gerçekten çok da kolay olmuyor yaptığını sözcuklere dökmek )hem de objeyi bu kadar güzel yapmak için harcadığınız emeğinize sağlık.
Bu arada O avantajlı ırk ile bir arada olmak biraz sınır bozucu olsa gerek:)
Sevgiler...
tek kelime ile mü-kem-melll bayıldım ellerinize sağlık ayrıntılı anlatımınız için de ayrıca çok teşekkürler...
Bu ne güzelliktir böyle, bayıldım ellerinize sağlık. Benim de sorum şu: masanın bitmiş hali bir resimde beyaz gibi görünüyor, sonra kenarlara yağlıboya eskitme yaptım demişsiniz ama masanın tümüne eskitme yapılmış gibi duruyor. beyaz yerler eskitmeli gibi. Acaba fotoğraftan mı öyle duruyor yoksa komple yağlıboya eskitme mi var? Çok öptüm hocam.
ya harika olmuş, bakmaya doyamadım.
hemen ben de böyle bir şey yapmak istedim. maalesef bu aralar kafamı kaşımaya bile vaktim yok ama inanın çok özendim sizeee...
sevgili hocamm super olmus ellerine saglik. hele anlatim on numara.. ben taa avustalyalardan boyle yildizli ogrenci olurum vallaaa ..
yalniz bantlari nerde kullandik ben kacirdimmi acep ?
Herkese çok teşekkürler,
Evy Craft açıkçası onları pek takmıyorum :)
Melikecim aslında kenarlara eskitme yaparken ister klı istemez biraz da içe girdim çünkü sadece kenarlarda çok sert göründü. Bir de son fotolar gece mutfak ışığında çekildi o yüzden biraz renk farklı görünüyor. Türkiye'ye dönünce gün ışığında tekrar fotoğraflar koyarım.
Şebom benimmmmmm tatlı cadım kız özledim seni gelmiyor musun vatan topraklarına? Ya bantı ne yaptığımı yazmayı unutmuşum iyi mi :D Tatlım bantları her bir bölmeyi boyarken yan tarafa bulaşmasın diye kenarına yapıştırdım kuzum, öptüm çooook
inanılmaz çok zor ama çok güzel:)bir de Petersburg'a selamlar... ah Neva caddesi, Neva nehri, Dostoyevski:(
Selamini iletecegim canim
Sedennn geliyorum hocammmmm ama ankara yok busefer,, hem derin yuzunden hem de maddi acidan ne yazikki bu sene ucu ucuna turkiyeye gelebilicem.. Ammmaaaaaaaaa illakide gitmeden kagit ve malzeme alisverisim olacak tabikiiii.. yilbasindan once zulale siparis ettigim rolyefi almadan donememmmmm.. hahhaa
Bayıldııım, bittiiiim, kıskandııım... bilmem anlatabildim mi? :))harikaaaa
wooww !!
bu nasıl oldu yahu..
şaştım kaldım, bence sen bütün eşyalarını elden geçir harika bir evin olsun :)
bayıldım..
çok açıklayıcı bir yazı olmuş bayıldım masayaaaa:)
harika ötesi ellerinize sağlık çok güzel budak üstüne eskitme harika mavinin tonuna bayıldım
Gerçekten çok güzel olmuş, ellerinize sağlık. Size birşey sormak istiyorum budaklama aletini kullanmanın püf noktası nedir? Ben beceremedimde:)))
budak aletini yavaş hareketlerle ve az oynatmalısınız. çok budaklı olsun diye sık sık oynatırsanız kesik ve sert bir görüntü ortaya çıkar :)
Teşekkür ederim...
muhteşem ötesi olmuş. bayıldım!! ellerinize sağlık
ellerinize sağlık mükemmel olmuş iyi günlerde kullanmanız dileğiyle sevgiler
Tek kelimeyle bayıldım. Olurda bu kadar olur. Enfes . Sanat sanat. :))
müthiş olmuş, bayıldım doğrusu... anlatımınız da çok açıklayıcı , güle güle kullanın...
yazı eskiymiş ama ben yeni gördüm, nasıl güzel olmuş, bayıııııldım.
Yorum Gönder